top of page

Wat kost zelfstandig worden?

Joepieeeee, je wilt zelfstandig worden! Je droomt van je eigen zaak als diëtist en ziet het al helemaal voor je. Maar ... hoe zit dat nu met het kostenplaatje? Welke rekeningen moet je allemaal betalen als zelfstandige en wat kost het om op te starten als zelfstandige diëtiste? Na het lezen van deze blog weet je precies waaraan je je kan verwachten en wie weet komt je droom binnenkort uit!


Hoeveel betaal je om zelfstandig te worden en zijn als diëtiste?

Alle kosten zijn afhankelijk van de keuzes die jij zal maken; soort bedrijfsvorm (eenmanszaak of vennootschap), bij- of hoofdberoep, BTW-vrijstelling ja/nee, tarief van je boekhouder, je werklocatie, woonplaats, verzekeringen, vergunningen...


Het is duidelijk dat de kosten heel wisselend zijn. Hieronder geven we een overzicht van de meest voorkomende beroepskosten voor zelfstandige diëtisten. Zowel de opstartkosten, vaste kosten als variabele kosten komen aan bod.


👉 Opstartkosten


Wat zijn opstartkosten om zelfstandig te worden? De opstartkosten zijn, zoals de naam het zegt, de kosten die je maakt om je onderneming op te starten.

EENMANSZAAK

VENNOOTSCHAP

Inschrijving ondernemersloket

€92,50

€92,50

BTW-nummer activeren

€50,00*

€50,00

Financieel plan opmaken

n.v.t.

€250,00

Oprichtingsakte bij notaris

n.v.t

€750,00 - €1250,00

Publicatie in het staatdsblad

n.v.t.

€750,00 - €1250,00

TOTAAL

€142,50

€2.892,50

Elke startende onderneming dient zich in te schrijven in een ondernemingsloket (€92,50). Dit is de enige verplichte opstartkost voor een eenmanszaak, tenzij je graag een BTW-nummer* activeert (€50,00). Wens je een vennootschap op te richten dan komt hierbij nog het financieel plan (±€250,00), de oprichtingsakte (€750,00 - 1250,00) en de publicatie in het staatsblad (€750,00 - 1250,00).


👉 Vaste kosten


Wat zijn vaste kosten als je zelfstandig diëtiste bent? De vaste kosten of terugkerende kosten zijn de kosten die je periodiek dient te betalen.

BIJBEROEP

HOOFDBEROEP

STUDENT ZELFSTANDIGE

Sociale bijdragen*

4 x per jaar €86,40

4 x per jaar €780,00

Vrijstelling

BA-beroep verzekering

€250,00

€250,00

€250,00

TOTAAL

€595,60

€3370,00

€250,00

De bekendste terugkerende kosten zijn de sociale bijdragen, ook kwartaalbijdragen genoemd.


*Je betaalt 20% van je NETTO inkomen aan sociale bijdragen. Je kan kiezen om direct die 20% te betalen of om de 'standaard' tarieven te hanteren. Let wel even op want na 3 jaar doet men een rechtzetting. Heb je teveel betaald, dan krijg je dat bedrag uiteraard terug. Andersom, als je te weinig betaalde volgt er een dikke rekening (hierdoor gaan vele starters failliet na 3 jaar).


Benieuwd naar de courante tarieven? Ben je zelfstandige in bijberoep, dan betaal je de eerste 3 jaar €86,40 per kwartaal (= per 3 maanden). Een zelfstandige in hoofdberoep betaalt €780,00/kwartaal. Als student zelfstandige word je vrijgesteld van sociale bijdragen.


Vergeet zeker niet jouw beroepsaansprakelijkheid (€250,00) verzekering af te sluiten, deze is verplicht voor iedereen.


👉 Variabele en bijkomende kosten


Naast de opstartkosten en vaste kosten, bestaan er uiteraard ook variabele en bijkomende kosten die je best in rekening in je achterhoofd houdt. Bijvoorbeeld de boekhouder, verzekeringen en bepaalde vergunningen, VAPZ (vrijblijvende pensioenspaarformule voor zelfstandigen) en natuurlijk de kosten die jij maakt in je onderneming en je privéleven.


 


Benieuwd hoeveel jij zal betalen als (startende) zelfstandige diëtist?


Bestel het handige kostenoverzicht en ontdek snel wat het voor jou kost om zelfstandig te worden als diëtiste. 

Wil je starten als zelfstandige? Bestel hier de GRATIS startersgids voor diëtisten.Wil je meer te weten komen over alles wat je moet (en vooral wil) weten vóórdat je beslist zelfstandig te worden? Schrijf je vandaag nog in voor de cursus 'Welcome to the jungle' (€27,00) en ondernemersland heeft geen geheimen meer voor je!Heb je kei veel zin om te starten als zelfstandige en kan je wel wat begeleiding gebruiken? Aarzel niet en ontdek de SUM - hét Start Up Mentorship.Met het Start Up Mentorship (SUM) van Nutrilicious Academy leer je van A tot Z alle kneepjes van het zelfstandig zijn als diëtist en maak je een vliegende start als ondernemer.


Comments


bottom of page